Mangler du fryseplads til at opbevare fx 100 liter råmost?

SÅ MØD OP HOS OS!

PRISER

  • Din færdige most leveres i 3-liters pouch up poser inklusiv etiket
    Pris per styk er 40 kroner

  • Uanset hvor mange æbler du har med, er der et startgebyr per portion på 100 kroner
    (mindste mængde er 50 kg)

Du kan betale kontant eller med Mobilpay.

Vi presser dine æbler og pasteuriserer mosten efterfølgende, så den kan holde sig et år. Du skal mindst medbringe 50 kg. Det lyder måske af meget, men et gammelt æbletræ giver nemt over 100 kilo æbler. Alle slags æbler kan bruges. Både sure og søde. Nogen foretrækker det ene – andre det andet. En blanding af lidt af hvert går du sjældent fejl af.

Når du ankommer til mosteriet:

  • Får du udleveret et kønummer
  • Du sorterer dine æbler under presningen
  • Vi pasteuriserer og tapper din most på 3-liters Pouch Up
  • Du får etiketter med personlig tekst

Særligt vigtigt er det, at æblerne er pæne og rene, når de skal bruges til most. Det er en stor misforståelse, at halvrådne æbler kan laves til god most. Nedfaldsfrugt er ok, men ingen råd i æblerne. Hvis du er uheldig, kan råd indeholde stoffet patulin, som kan være kræftfremkaldende. Det kan opstå i nedfaldsæbler eller under lagring. Undgå at skære rådpletter fra, men kasser hele æblet. Bliver den beskyttende æbleskal brudt, er der fri adgang til bakterier i æblekødet. En rigtig grov regel siger: Vil du putte æblet i munden, er det godt til most.

Forarbejdet op til besøg hos os: Cirka 14 dage før kigger du til æbletræet en gang om dagen, og samler nedfaldsfrugten sammen – skyl den ren for skidt, hivs det er nødvendigt. Opbevar dine æbler mørkt og køligt og aldrig i lukkede plastikposer! Et par dage før dit besøg hos os, plukkes de sidste æbler ned af træet.

VÆRD AT VIDE

  • 50 kg bliver til ca. 10×3 liter (afhænger af sort og kvalitet)
  • Mostens holdbarhed (uåbnet): 1 år, 5 uger efter åbning (på køl)
  • Årligt forbrug af most: ca. 10×3 poser per person
  • Opbevaring af æbler til most: Mørkt og koldt, gerne med luft omkring, og aldrig i lukkede plastikposer
  • Mosteprocessen tager cirka 10 minutter per 50 kg æbler
  • Undgå patulin
  • Info om æblesorter – katalog udviklet af Pometet

SÅDAN FUNGERER DET

En af vores kunder har produceret denne video, som viser mosteprocessen og den efterfølgende pasteurisering.